woensdag 26 januari 2011

Roodvonk....

De uitslag bij Juul....blijkt Roodvonk te zijn.
Roodvonk is een besmettelijke ziekte die wordt veroorzaakt door een streptokokkenbacterie. De streptokokken betreden via de tonsillen (amandelen) het lichaam. Eenmaal in het lichaam vermeerderen de bacteriën zich en produceren dan een giftige stof (toxine) die in het bloed gaat circuleren. Na een incubatietijd van één tot zeven dagen zijn de hoeveelheden toxine voldoende om de symptomen te veroorzaken. Sommige van deze symptomen zijn dezelfde als die van een tonsilitis (ontsteking van de amandelen), die soms door streptokokken wordt veroorzaakt.Symptomen van deze aandoening zijn een algeheel gevoel ziek te zijn, karakteristieke huiduitslag en de zogenaamde frambozentong. De aandoening komt vooral bij kinderen voor. Op de eerste dag krijgt het kind vaak hoge koorts, een rauwe keel en een beslagen tong. Soms worden de tonsillen door een witachtig laagje bedekt en moet het kind overgeven. Op de tweede dag krijgt het kind een scharlakenrode uitslag in het gezicht, behalve net rond de mond. Tegen de derde dag heeft deze uitslag, die kan jeuken, zich over de rest van het lichaam en de armen en benen uitgebreid. Ondertussen begint de lichaamstemperatuur te dalen en wordt de tong helderrood en doet zij uiterlijk aan aardbeien (of frambozen) lijken. Rond dag zes is de huiduitslag verdwenen. De huid en de tong beginnen te schilferen, waardoor een rood, rauw oppervlak eronder zichtbaar wordt. Dit proces kan soms wel twee weken duren. Het is belangrijk een arts te waarschuwen wanneer een kind bovenstaande verschijnselen vertoont. Roodvonk doet zich meestal voor als kinderziekte. Tegen roodvonk zit geen vaccinatie in het Rijkvaccinatieprogramma, maar bij tijdige diagnose kan de arts een goed helpende behandeling voorschrijven.

Dus! Fijn dat we even langs mochten komen van het weekend bij de huisartsenpost. Not! (zie blog "Rara") Ze wimpelden het af met; "misschien nog een keer de pokken, misschien 5de of 6de ziekte". Afgelopen maandag heb ik de huisarts gebeld en de situatie uitgelegd. "Ja", zei de assistente. "Ik weet het ook niet". "Ik zal het in zijn dossier zetten". Toen ik vroeg van; "wat ga je precies in zijn dossier zetten? Dat ie misschien de 5de of 6de ziekte heeft of misschien weer de pokken"? , zei ze; "Ja, zoiets". Maar langskomen hoefde echt niet.
Maandagnacht hebben we de hele nacht niet geslapen omdat Juul zijn gezicht dik en vuurrood was. Bij alles wat tegen zijn gezicht aankwam gilde hij het uit. Dinsdag bleef het zo. Toen heb ik em opgepakt en ben ik naar de huisartsenpraktijk gereden. Daar schrok de assistente van zijn dikke, rode huid. Gelukkig mochten we blijven wachten op de dokter.
"Tja", zei de dokter na Juul onderzocht te hebben, "hij heeft roodvonk en dit is een reactie op Roodvonk". Het is eczeem. De Roodvonk is al op zijn retour, het is ook niet meer besmettelijk. Juul heeft een creme gehad voor de eczeem op zijn wangen/gezicht. Vrijdag moet het over zijn en anders moeten we terug komen.

1 opmerking:

Rebecca zei

Wat zielig zeg!! Ik snap best wel dat er mensen zijn die met elke verkoudheid bij de huisarts zitten, maar met kinderen moet je extra voorzichtig zijn lijkt me! Zeker als de moeder het niet vertrouwd, altijd langs laten komen... maar dat is mijn mening...

Dochter van een vriendin heeft het ook gehad, sneu hoor, ze zijn zo ziek! Sterkte voor je ventje! En voor jezelf, hopelijk worden de nachten weer wat beter nu.